Life of Pi: o poveste impresionanta



Anul 2013 l-am inceput cum nu se poate mai bine. A insemnat foarte mult pentru mine faptul ca am facut cunostinta cu acesta "poveste" chiar din prima zi a anului. Ce inseamna "Viata lui Pi"? Va las sa descoperiti singuri, pentru ca, in final asta e provocarea pe care ne-o lanseaza filmul - Ce alegem sa credem?   

Cu VIAŢA LUI PI, regizorul Ang Lee ("Brokeback Mountain", "Tigru şi dragon") a creat un film revoluţionar despre un tânăr care supravieţuieşte unui dezastru maritim şi se vede silit să pornească într-o călătorie epopeică, plină de aventuri şi de descoperiri.
Acţiunea filmului VIAŢA LUI PI, ecranizarea unei cărţi care s-a vândut în milioane de exemplare şi a petrecut ani întregi în clasamentele bestsellerurilor, se petrece pe trei continente şi două oceane, de-a lungul unei perioade de mulţi ani, într-un vast univers al imaginaţiei. Viziunea lui Lee, împreună cu uimitoarele imagini 3D, a transformat un roman care de multă vreme era considerat imposibil de ecranizat într-o îmbinare îndrăzneaţă de naraţiune epopeică şi teme profunde, care provoacă la reflecţie.
http://jimno.educatorpages.com/153238    Life of Pi



Regizorul Ang Lee s-a intrecut pe sine, a regizat un film pe care multi il considerau imposibil de filmat si a dat nastere unei capodopere vizuale, plina de insemnatate, filosofie, misticism si mai presus de toate, forta cinematografica asa cum nimeni altcineva n-a reusit in 2012.

Life of Pi este un eveniment in sine, este un film miracol, pe care efectiv il traiesti, pentru ca te trece printr-un amalgam de sentimente. Brusc, te trezesti alaturi de eroul Pi, in barca sa, impreuna cu tigrul bengalez furios, atat de bine este realizat tehnic si narativ Life of Pi.

Viata lui Pi, asa cum a fost tradus si romanul scris de Yann Martel in 2001, este o odiseea intre filosofie, religie si supravietuire a individului in fata naturii necrutatoare. Povestea urmareste aventurile unui tanar, naufragiat timp de sute de zile in mijlocul Oceanului, dupa ce vasul in care calatorea alaturi de familia sa se scufunda inexplicabil. Apoi, Pi se trezeste in mijlocul oceanului, pe o barca de salvare, impreuna cu un tigru, o zebra, o hiena si un cimpanzeu. 

Life of Pi este o poveste impresionanta despre suprvietuire, acceptare si prietenie, care demonstreaza ca in mana unui regizor artist, orice poveste aparent de nefilmat poate fi transformata intr-o capodopera. Ang Lee tine in frau povestea pana la sfarsit ca si cum el ar fi scris-o. Se vede de departe ca povestea scrisa de Martel l-a impresionat total pe regizorul asiatic, iar Lee ofera cel mai bun film din cariera sa de regizor.

Insa, cea mai frumoasa surpriza a filmului este Suraj Sharma, tanarul de 19 ani care debuteaza pe marile ecrane cu rolul principal din film, in versiunea adolescenta a personajului Pi - Pi Patel este jucat de 3 actori, in copilarie, la tinerete si la batranete. La 19 ani si fara nici un fel de experienta, Suraj reuseste o treaba extrem de dificila, duce tot filmul in spate, transmite perfect toate emotiile si te copleste cu fragilitatea sa. Din cei 3000 de candidati, Ang Lee l-a ales pe el si a facut cea ma inspirata alegere, pentru ca Suraj este perfect in rolul unui baiat care la 19 ani, dupa ce isi pierde familia, ii este testata credinta, dar in acelasi timp este nevoit sa supravietuiasca intr-un iad pe mare.

Ang Lee impreuna cu regizorul de imagine Claudio Miranda, au realizat un film exceptional la nivel vizual, care se ridica la inaltimea lui Avatar al lui James Cameron si sunt cateva cadre care va vor ramane intiparite in minte mult timp de acum incolo: oglindirea stelelor in mare, oceanul luminat de sute de meduze, o balena uriasa care se inalta din mare sunt doar cateva din imagineile geniale din film.

Viata lui Pi este un film inconjurat doar de beatitudine, natura fioroasa este descrisa aici cu o forta a frumosului rar intalnita in cinematografie. De departe, cel mai carismatic personaj din film este tigrul Richard Parker, al carui nume ciudat (pentru o felina) il veti intelege din prima parte a filmului. Este uimitor ce au reusit sa faca realizatorii filmului cu acest personaj. Tigrul este generat pe calculator si redat cu ajutorul tehnicii CGI pe baza a 4 modele reale de tigri. Doar in 23 de cadre apare un tigru real, restul este generat CGI, dar este atat de realist, incat poti sa vezi cum ii adie vantul in firele de blana. Tigrul bengalez care-l acompaniaza pe Pi in aventura vietii sale scoate coltii, este dur, periculos si intr-o continua lupta chiar cu Pi pentru teritorul sau - un colt de barca. Dar, mai departe de ceea ce vedem, tigrul poate simboliza pentru fiecare ceea ce doreste - in acest caz, poarte fi vorba si de Dumnezeu. In final, se dovedeste ca ceea ce l-a ajutat pe Pi sa supravietuiasca a fost chiar compania tigrului agresiv.

Intreaga poveste din Life of Pi se invarte in jurul a unui element: credinta, ceea ce poata parea usor plictisitor la inceput, dar credeti-ma nu o sa fie deloc asa. Odiseea existentiala prin care trece Pi este de fapt, calatoria fiecaruia dintre noi in viata: avem momente in care nimic nu ne mai tine atasasti de credinta si avem alte momente in care singura noastra modialitate de a supravietui este sa credem. Spiritualitatea n-a fost niciodata mai artstica si asta datorita lui Ang Lee, care prin imaginatia sa, a creat un univers colorat, viu, ce iti taie respiratia.

Life of Pi este o minunatie artistica si cinematografica, care merita pus pe lista celor mai bune filme. Unic, original, emotionant si cu o viziune cinematografica deosebita, Life of Pi este cel mai frumos film al anului.

Life of Pi
Life of Pi
Life of Pi
Life of Pi
Life of Pi
http://jimno.educatorpages.com/153238    Life of Pi-0

Filmul il puteti viziona online AICI.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...